Den sista snapphanestriden

 

Av Per-Olof Nilsson

 

De flesta tror att snapphanestriderna tog slut för flera hundra år sedan. Detta är fel. På 1990-talet invaderades Vittsjö av riktiga Snapphanar. En hel skvadron var inkvarterad i ett stort hus utmed genomfartsleden. De var klädda i gammaldags mundering och bar  skjutvapen med långa pipor.

 

Åklagaren fick kännedom om inkvarteringen. Tre polisbilar med full bemanning gjorde utryckning. Alla poliserna tog med sig skarpladdade skjutvapen. Man lyckades tillfångata hela skvadronen och förde den till polishuset där den arresterades.

 

Polis och åklagare granskade dem flera månader och drog både snapphanarna och husvärden till tingshuset. Husvärden hade nämligen inte sökt tillstånd för inkvarteringen.  

 

Tidningarna kostade på sig stora svarta rubriker om snapphanarna i Vittsjö. 

 

Efter äventyren i polisarresten fick snapphanarna komma tillbaka till inkvarteringen i Vittsjö. Men upplevelserna i arresten hade varit så häftiga att ryktet om dem flög vida omkring.

 

Många besökare kom till inkvarteringen för att titta på snapphanarna. En och en följde de med besökarna så nu finns det endast ett fåtal kvar.

 

Husvärden säger att han inte tänker ta in fler snapphanar. Han är istället beredd att avhysa det fåtal som finns kvar av den stora skvadronen. 

 

Gör en resa till Snapphanehuset i Vittsjö. Du glömmer den aldrig, du ångrar den aldrig. Och det kanske blir du som får sällskap hem med den absolut siste snapphanen. Adressen till Snapphanehuset är Hässleholmsvägen 7. Fråga efter tennsmeden Agnar Bjarke.

Tel: 0451/22673